За възрастните хора да отидеш до пощата, за да си вземеш

...
За възрастните хора да отидеш до пощата, за да си вземеш
Коментари Харесай

Удължават изплащането на пенсии в пощите

За възрастните хора да отидеш до пощата, за да си вземеш пенсията, е обществено прекарване. Те се събират още в ранното утрото на първия ден, когато пощенските станции стартират да изплащат парите, описа за БТА Недялка Стойкова, чиновник на гише в пощенската станция в софийското село Бусманци. 
Потърсихме Стойкова във връзка плануваното удължение с пет години на периода на възлагане на задължението на „ Български пощи “ ЕАД да прави публичната услуга на територията на цялата страна по изплащането на пенсии посредством пощенски станции. Това е заложено в план на разпореждане на
Министерския съвет за изменение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, оповестен за публично разискване на портала за публични съвещания.
Съвсем предстоящо е това удължение на периода. Все още има много възрастни, които избират да си вземат парите от пощата, сподели Недялка Стойкова. Бистрят злословия, политика, разискват си техни персонални проблеми, оплакват се кой какво го боли, предлагат си лек за болката. Хвалят деца, внуци, описват си за младостта, смеят се, описа тя.
Пенсиите нормално се изплащат от седмо до двадесето число на месеца, само че в първия ден е най-натоварено, тъй като множеството хора към този момент са завършили финансите и желаят незабавно да си вземат пенсиите, да си имат парички, добави пощенският чиновник. 
„ През мен минават 120 души месечно, има хора, които не са от обитаемото място, само че избират в нашия пощенски клон да ги получат, защото работят наоколо или имат близки тук. Това може да стане с декларация, която е за избран интервал. Така се е случвало да прислугвам и до 200 души месечно “, сподели Недялка Стойкова. По думите ѝ дори някои се отхвърлят от банките, тъй като за възрастен и два лв. такса обслужване постоянно са доста, изключително за тези с ниските пенсии. 
Попитана дали е огромно натоварването за интервала на изплащането на пенсиите, Стойкова сподели, че тя от дълго време работи това, не го усеща като повинност, харесва си работа. Вече 22-23 години е в пощите, като е почнала сякаш краткотрайно, защото е останала без работа, сама с две деца, а още през цялото време е харесала това, което прави. „ Даже ме питат по какъв начин успяваш да се оправиш с толкоз доста документи, вече е инстинкт, зная си всичко. Свикнала съм, не ми е проблем и да погасявам пенсиите “, означи Стойкова. 
Тя описа, че пенсионерите като цяло са оправни, обслужването става бързо. Има и по-бавнички, само че те са по-възрастни, заболели. Изчаквам ги, демонстрирам им къде да се подпишат, питат по няколко пъти, не ми пречи, всички ще минем, дай боже, и през този интервал от живота, добави Недялка Стойкова. 
По думите ѝ работата в пощенска станция по принцип е доста. Пощообработваме, разнасяме поща, брошури. Аз работя сама в станцията, нормално и в обедната отмора разпространявам, само че не ми е проблем, обичам да се движа, добави Стойкова. Писмата са най-много от институции, зачестяват и тези от колекторски компании, към този момент доста рядко са частните изпращачи, тези, които персонално пращат писмо, картичка до непосредствен човек, има ги към момента, само че не е както преди години, добави тя. 
„ Тук ми е по-удобно да си взимам пенсията, живея наоколо, няма потребност да диря банкомат, а и си получавам всички пари едновременно “, сподели Райна Костова, на 70 години. Вместо хората да стоят сами у дома, идват тук на седмо число от месеца, срещат се с повече връстници. Тук има какво да си кажат – кой какво си има на сърцето, какво му тежи, какво го радва, приятелките се оплакват една на друга, намират си приказка. С часове стоят тук, вземат пенсията и изчакват след това и другите да си получат парите. Аз не пристигам в първия ден, тъй като не обичам опашки, само че пребивавам наоколо и ги следя “, добави Райна. 
Срокът за публично разискване на плана за разпореждане е до 25 април. В претекстовете към плана се показва, че услугите от общ стопански интерес са действия, които са стопански неефективни или които пазарът не може да дава при условия, отговарящи на публичната нужда. Без интервенция на страната, някои категории жители не биха могли да употребяват съответната услуга. Това постанова страната да разпореди върху снабдител обвързване за публично обслужване, което е учредено на критерии за общ интерес и с което се подсигурява, че услугата се дава при условия, позволяващи на доставчика да извършва задачата си, се отбелязва в претекстовете.
Извършването на услугата от общ стопански интерес – погашение на пенсии посредством пощенските станции на територията на цялата страна е предоставено на „ Български пощи “ ЕАД с посочената разпоредба, за период 10 години, считано от 1 юли 2016 година Така изплащането на пенсиите посредством пощенските станции сега е обезпечено до 2026 година.
Чрез изплащането на пенсии в пощенските станции страната поставя грижа за отбрана на най-уязвимата обществена група на обществото – пенсионерите, в това число инвалиди и други обслужвани по домовете лица. Осигурена е опция за погашение на пенсии в дома на получателя (по непрекъснатия или сегашния адрес), ако получава пенсия за трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане или има навършена 68-годишна възраст. Следва да се означи, че пенсионерите са освободени от възнаграждение на цената на услугата при работа на „ Български пощи “ ЕАД със обвързване за погашение на пенсии, написа още в претекстовете. 
Извършването на услугата по погашение на пенсии представлява несправедлива финансова тежест за „ Български пощи “ ЕАД, за което сдружението се компенсира от страната. Към сегашния миг размерът на компенсацията, която сдружението има право да получи, е лимитиран до 15 млн. евро. Настоящият план планува сдружението да има право да получава цялостен размер на компенсацията (включително когато размерът на чистите разноски от даване на услугата надвишава 15 млн. евро), като това още веднъж се прави при съблюдаване на надлежно използваните правила за държавни помощи, се показва в претекстовете на плана на постановлението. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР